בית פרטי בישוב כפר אורנים

בית פרטי בישוב כפר אורנים

כבר בביקור הראשון במגרש, היה לי ברור שחורשת האורנים תשמש כעוגן מרכזי בתכנון הבית.

כשבניתי את הפרוגרמה עם הלקוח והבנתי ממנו מה הצרכים התכנוניים שלו, תכננתי את הבית כך שכל הפונקציות המרכזיות- מטבח, סלון, חדר עבודה וחדר שינה ייפנו לכיוון חורשת האורנים כך שהיא תקבל ביטוי ונוכחות מקסימליים מכל פינה של הבית.

החזית הפונה לכיוון החורשה היא חזית שקופה עם ויטרינות גבוהות. מכל החדרים יש יציאה אל המרפסת. החזית הקדמית הפונה אל הרחוב אטומה יותר ומאפשרת הסתרה ואינטימיות.

הבית תוכנן כך שהאור הטבעי יהיה דומיננטי בבית במשך היום. ההשתנות של האור במשך שעות היום יוצרת משחקי אור וצל הן על החזיתות והן בפנים הבית. כך, החיפוי שעל החזית הקדמית משנה את גוונו לאורך שעות היום ומאפשר כניסת קרני שמש בין מרווחי הסרגלים. תריסי הצלונים מאפשרים שליטה בעוצמת כניסת האור ומשנים את אופי החלל הפנימי בהתאם.

אלמנט החיפוי שעל החזית ממשיך כאלמנט של הסתרה והצללה על גבי הפטיו. הקטע התחתון של הסרגלים באזור הפטיו עולה ויורד על ידי מנוע חשמלי ומאפשר מצב שהפטיו וחלל הבית שמאחוריו חשופים ומצב שבו הסרגלים למטה ומאפשרים הסתרה. המצב הזה מאפשר גם לשלוט ברמות אור שונות החודרות אל הבית בשעות הבוקר.

 

הבית נתפר לפי צרכיו של אדם אחד שהגשים את רצונו ועבר אליו מדירה בתל אביב. עם זאת, במהלך התכנון הוכנסו פונקציות אשר יכולות לשמש בעתיד להגדלת הבית וכך נוצר הפטיו כמקום עתידי לגרם מדרגות לקומה השנייה. נשמר גם מקום למעלית עתידית שיכולה להמשיך לקומה השנייה כשהתחנה הראשונה שלה נמצאת בקומת החניה התחתונה.

הספרייה תוכננה כך שתכיל את אוסף הספרים המרשים, תהיה חלק מהחלל הציבורי ותהיה נגישה מאזורים שונים של הבית. מדפי הספרים תוכננו בתוך נישות לאורך המסדרון ונצבעו בגוונים של אפור כהה וצהוב.

הצמחייה עוטפת את הבית מכל צדדיו אך מאידך לא מנסה להתחרות ביער שנשקף מהחזית האחורית. הצמחייה דומיננטית מאוד לאורך המדרגות שמוליכות לכניסה לבית כמו גם לאורך רמפת הגישה שמסתיימת במרפסת לאורך החזית האחורית. 

הרמפה נוצרה מתוך הרצון של הלקוח להנגיש את הבית לנכים וזאת בשל היותו מתנדב בעמותת אתגרים. מאחר ורמפה תקנית שמגשרת על פערי הגובה בין מפלס הרחוב למפלס הבית ארוכה, היא תוכננה בצמוד לגדר של המגרש ומטפסת על הדופן המזרחית והדרומית. התכנון של הרמפה הכתיב למעשה גם את מיקום המדרגות כניסה לבית.

 

בשיחה הראשונה עם הלקוח הוא הסביר לי שיש לו כבר היתר בנייה והוא רוצה להתחיל לבנות אבל הוא לא לגמרי סגור על התכנון שנעשה עבורו במשרד אחר ויש כמה דברים שהוא רוצה לשנות בתוכנית. הסברתי לו שאני מעדיף לא לעשות שינויים בתוכנית קיימת אלא להציע לו את התכנון שאני חושב שנכון למקום הספציפי הזה. זאת הייתה נקודת המוצא לתכנון.

1/29

© 2015 All rights reserved to Nir Cheruti.